Tayvan’da ticari veriler beklentilerini solladı

Tayvan’ın İthalatı Nisan Ayında Geçen Yıla Göre Yüzde 33 Arttı

Tayvan’ın ithalatı Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 41,5 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki yüzde 28,8’lik artışı geride bırakarak daha hızlı bir yükseliş gösterdi ve piyasanın yüzde 18,9’luk beklentisini aştı.

İthalattaki bu artışta bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünlerindeki yüzde 228,8’lik artış dikkat çekerken, elektronik ürün parçaları yüzde 31,6, makineler ise yüzde 30,1 oranında arttı. Diğer yandan, mineral ürünlerde yüzde 10,3 ve kimyasallarda yüzde 4,2’lik düşüş yaşandı.


Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı
GÜNEY KORE VE ASEAN ÜLKELERİ BAŞLICA TEDARİKÇİ

Tayvan’ın ithalatında Güney Kore’den yapılan alımlarda en büyük artış yaşandı. Güney Kore’den yapılan ithalat yüzde 58,5 artarken, ASEAN ülkeleri yüzde 25,9, Orta Doğu yüzde 19,8, Japonya yüzde 18,2, Çin ana karası ve Hong Kong yüzde 17,2, ABD yüzde 8,5 ve Avrupa yüzde 5 artış gösterdi.

2025’in ilk dört ayında toplam ithalat değeri 147,4 milyar dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 oranında arttı. Bu durum, küresel tedarik zincirlerinin Tayvan’a olan bağımlılığının devam ettiğini gösteriyor.


Asya’nın yeni para kalkanı işe yarıyor
48,66 MİLYAR DOLARLIK REKOR KIRILDI

Tayvan’ın ihracatı Nisan ayında yüzde 29,9 artarak 48,66 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Mart ayındaki yüzde 18,6’lık artışı aşarak piyasa beklentilerini oldukça geride bıraktı.

ABD’nin yüzde 32’lik gümrük vergisi planlarından kaçınmak için ürünlerini erken göndermesi, ihracattaki artışı tetikledi. ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi kararını duyurmasının ardından Tayvanlı üreticilerin hızla ihracatlarını artırdığı görüldü.


Filipinler’de enflasyon 2019’dan bu yana en düşük seviyede
ELEKTRONİK VE KİMYASALLAR ÖNE ÇIKTI

Tayvan’ın ihracatında bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünleri yüzde 60,5’lik büyümeyle öne çıktı. Elektronik ürün parçaları yüzde 26,8, kimyasallar yüzde 15,2, baz metaller yüzde 7,6 artış gösterdi.

Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki talepteki artış, Tayvan’ın küresel tedarik merkezleri arasındaki konumunu güçlendirmiştir. ABD’ye yapılan ihracat yüzde 29,5 artış gösterirken, ASEAN ülkelerine yapılan ihracat yüzde 60,2 büyüme kaydetti. Çin ana karası ve Hong Kong’a yapılan ihracatta ise yüzde 22,3 artış yaşandı.


Vietnam ekonomisinde dalgalı denge
JEOPOLİTİK RİSKLERE RAĞMEN YÜKSELİŞ

Tayvan, ABD ile yaşadığı ticaret gerilimlerine rağmen Nisan ayında güçlü bir performans sergiledi. Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki küresel talep artışı, Tayvan ekonomisinin dış ticaret dengesini korurken, ABD gümrük vergisi tehdidi ihracatta dalgalanma riski yaratıyor.

Ekonomistler, ABD ile olan ticari ilişkilerdeki gelişmelerin Tayvan’ın dış ticaret stratejisine yansıyabileceğine dikkat çekiyor. ASEAN ülkeleri ve Orta Doğu gibi alternatif pazarlara yönelme eğiliminin artabileceği öngörülüyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

İslam Memiş rakam vererek yatırımcıları uyardı: Altında yeni rekorlar bekleniyor mu?

Altın Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın piyasalarını değerlendirdi. Memiş, düzeltme hareketlerinin devamını beklediğini vurgulayarak “Ons altın 3000 dolar ve 3000 dolar altına sarkmadan yani 2800-2950 dolar seviyeler görülmeden sağlıklı yükselişler beklememek gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …