Çiğ süt üretimi 2024 yılında arttı

TÜİK, 2024 Yılı Çiğ Süt Üretim İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Çiğ Süt Üretim İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Bu istatistikler, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması kapsamında elde ediliyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2024 yılında yüzde 4,7 artış göstererek 22 milyon 487 bin 757 tona yükseldi. İnek sütü üretimi yüzde 5,4 artarken, manda sütü üretimi yüzde 35,1 arttı. Diğer yandan koyun sütü üretiminin yüzde 2,9 azalma kaydederken, keçi sütü üretimi yüzde 11,2 düştü.

2024 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 93,6’sını inek sütü, yüzde 4’ünü koyun sütü, yüzde 2,1’ini keçi sütü ve yüzde 0,3’ünü manda sütü oluşturdu.

Çiğ süt üretiminin büyük bir kısmı, yüzde 57,7’si, süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine satıldı. Doğrudan tüketiciye veya diğer işletmelere satılan çiğ süt ise üretimin yüzde 18,3’ünü oluşturdu. Hanehalkı niteliğindeki tarımsal işletmeler tarafından süt ürünü üretiminde kullanılan çiğ süt miktarı yüzde 15,9 oldu. Hayvan besleme amacıyla kullanılan çiğ süt oranı yüzde 4,8 iken, hane halkı tarafından tüketilen ve ücretsiz olarak verilen çiğ süt oranı yüzde 1,1. Üretim ve işleme sürecinden kaynaklanan kayıplar ise toplam üretimin yüzde 0,1’ini oluşturdu. Kullanım alanı belirlenemeyen çiğ süt oranı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Related Posts

Küresel piyasalarda karardan önce moral havası: Gözler bu hafta açıklanacak Fed faiz kararında

ABD ile Çin arasında tarifelerde yumuşama beklentisi, güçlü şirket bilançoları ve karışık makroekonomik verilerle küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı pozitif kapattı. Gözler şimdi Fed’in faiz kararına çevrildi. Trump’ın her fırsatta Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi çağrısına Fed’in nasıl bir karşılık vereceği merakla bekleniyor.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Çiftçi fiyat sormaya bile korkuyor: Hibe de yetmiyor, satış da yok!

Osmaniye’de tarımsal alet satışı yapan esnaf Mehmet Demir, çiftçinin alım gücünün dibe vurduğunu söyledi. “Fiyat artışları, gelir kaybı ve düşük kazançlar hem çiftçiyi hem bizi bitirdi” diyen Demir, Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bile karşılık bulmadığını belirtti.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

EPDK’dan akaryakıt tarifelerine güncelleme: Benzin ve motorine yeni depolama ve iletim ücretleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Ofisi’nin Antalya Konyaaltı’ndaki terminalinde depolama ve iletim hizmet tarifelerini revize etti. Günlük hizmet bedellerine zam gelirken, bazı iletim hizmetlerinde uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak yüzde 45’e varan indirim uygulanacak.

Memur ve emekliler dikkat! Kritik veri için gözler pazartesiye çevrildi: İşte maaşlar için yeni tahmin

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren kritik nisan ayı enflasyon verisi 5 Mayıs Pazartesi günü açıklanacak. Açıklanan 3 aylık enflasyon verisine göre emekliler yüzde 10.06 oranında zammı şimdiden hak etti. Ancak zamlı maaşların belli olması için 3 aylık veri daha kaldı. Peki beklentiler neler? Emekli ve memurlara ne kadar zam olacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olur? İşte detaylar… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir