Çevreyi kurtarmaya para yetişmiyor

Çevreyi Koruma Mücadelesi: Ekonominin Güçlükleri

Bahar KURŞUN

Vatandaşlar ve çevre örgütleri, Türkiye’nin dört bir yanında doğa talanlarına karşı mücadele ediyor. Ancak ekonomik zorluklar çevreyi korumayı da güçleştiriyor. Dosya ve bilirkişi ücretleri dava açmayı zorlaştırıyor. Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, yaşadıkları sıkıntıları SÖZCÜ’ye anlattı.

Sorun Büyüyor

Çanakkale ve Balıkesir’de birçok projeye karşı hukuk mücadelesi yürüttüklerini belirten Doğan, “Dosya parası, pul ücreti, avukatlık ücreti… Özellikle bilirkişi ücretleri çözmesi zor hale geldi. Keşif için 120 bin ile 140 bin lira ödememiz gerekiyor. 200 bin lirayı bulduğu oluyor. Kazanırsak bu parayı geri alıyoruz. Ancak o da iki, üç yılı buluyor. Paramız pul oluyor. Ortalama bir dava için gereken maddi kaynak en az 200-250 bin TL. arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

Kamu Davası Sayılsın

Bazı davalarda bilirkişi için adli yardım talep ettiklerini söyleyen Doğan, “Kaybedersek, Hazine’ye parayı geri ödüyoruz. Ancak karşılamakta zorluk çekiyoruz. Bu da derneğe icra demek oluyor. Aslında adli yardım da sorunu çözmüyor. Çevre davalarının masrafı devlet tarafından karşılansın, kamu davası sayılsın istiyoruz” dedi.

Korku İklimi Var, Köylü Çekiniyor

Doğan, karşılaştıkları zorlukların sadece ekonomik olmadığını dile getirip şöyle dedi: “bilim insanlarının desteğine ihtiyacımız var. Destek olanların sayısı az. Köylüler, yöre halkı Korku ikimi nedeniyle davacı olmak istemiyor. Gönüllü avukat bulmakta güçlük çekiyoruz.”

Dayanışma Çağrısı Yaptılar

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği 77 dava açtı. 40 davayı kazandı. 8 dava kaybedildi. 14 dava çeşitli nedenlerle reddedildi veya düştü. 15 dava devam ediyor. Toprağı, suyu, havayı korumak için çalıştıklarını söyleyen Doğan, dava ücretlerini karşılamak için dayanışma çağrısı yaptı.

Related Posts

İkinci ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ vakası çıktı

Disiplin soruşturması kapsamında savunma vermesi istenen öğrencilerin de aynı teğmenler gibi okuldan tamamen ya da geçici süreyle “ihracı” gündeme gelebilir.

Sakız Adası’nda korkunç yangın! OHAL ilan edildi

Türkiye kıyılarına 8 kilometre uzaklıktaki Yunan adası Sakız’da (Chios) orman yangını nedeniyle çok sayıda köy tahliye edildi. İzmir Çeşme’nin karşısındaki adada cumartesi günü başlayan orman yangınının şiddetli rüzgar nedeniyle yayıldığı bildirildi …

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Şam’daki kilise saldırısına tepki: Suriye’nin terörle mücadelesine destek vermeyi sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin başkenti Şam’daki Mar İlyas Kilisesi’ne yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak, “Bu alçakça terör eylemi karşısında Suriye halkının ve hükümetinin yanındayız” dedi.

Trump’tan flaş İran’da rejim değişikliği açıklaması: ABD politikasını değiştiriyor mu?

ABD Başkanı Donald Trump, kendine ait Truth Social sosyal medya platformu üzerinden yaptığı bir açıklamada önceden reddettiği ve ‘öyle bir amacımız yok’ dediği İran’da rejim değişikliği konusuna değindi. Trump bugüne kadarki söylemlerinde değişiklik …

İslam İşbirliği Teşkilatı, İstanbul Deklarasyonu’nu yayınladı

İslam İşbirliği Teşkilatı, 21-22 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 51. toplantısının ardından bir deklarasyon yayımladı. Birlik ve dayanışma mesajı verilen deklarasyonda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösterildi.

Aydın’da çıkan orman yangını 2 saatte kontrol altına alındı

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde çıkan orman yangını, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yaklaşık 2 saatte kontrol altına alındı.