Davos Zirvesi: Porselen dükkanındaki fil Donald Trump
Davos 2025 Zirvesi Önde Gelen İsimleri Ağırlıyor
Siyaset, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri, İsviçre Alpleri’nde gerçekleşecek Davos 2025 Zirvesi için heyecanla hazırlanıyor.
20 Ocak’ta başlayacak ve dört gün sürecek Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bu yıl “Akıllı Çağ için İşbirliği” temasıyla gerçekleştirilecek.
Zirve, birçok ülkede iktidarların değiştiği “süper seçim yılı” sonrasında düzenleniyor. Yüksek fiyatlar ve belirsiz ekonomik beklentiler seçmenlerde endişe yaratırken, pek çok ülkede oylar radikal parti ve adaylara yöneldi.
Popülizmin yükselişi, Ukrayna savaşı, Gazze’deki insani kriz, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi konular zirvede tartışılacak başlıklardan sadece birkaçı.
WEF Başkanı Borge Brende, bu yılki zirvenin “nesillerdir görülen en karmaşık jeopolitik zeminde gerçekleştiğini” belirtiyor.
Türkiye’den Davos Zirvesi Boykotu Olabilir mi?
130’dan fazla ülkeden 60’tan fazla devlet ve hükümet başkanının 3 binin üzerinde liderin zirveye katılması bekleniyor.
Türk basınında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türk kabinesi ve ekonomi yönetiminin bu yıl da Davos Zirvesi’ni boykot edebileceği yönünde haberler çıktı. Geçen yıl Gazze’deki savaş sebebiyle Türk hükümeti zirveyi boykot etmişti. İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin Türkiye’nin tutumunda bir değişikliğe neden olup olmayacağı ise merak konusu.
İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un yanı sıra Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa foruma katılacak liderler arasında bulunuyor.
Donald Trump’ın Zirveye Mesajları
ABD eski Başkanı Donald Trump, göreve başlamasının ardından zirveye video konferansla bağlanarak katılımcılara hitap edecek.
Trump’ın zirvede vereceği mesajlar büyük önem taşıyor. Ancak yatırımcılar, şirket yöneticileri ve hükümet temsilcileri, yeni ABD başkanının izleyeceği politikalar hakkında tahmin yürütmekte zorlanıyor.
Trump’ın ticaret savaşları ve gümrük vergileri konusundaki tutumunun dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği tam olarak öngörülebilir değil.
Uzmanlar, Trump’ın gümrük vergilerini artırması durumunda özellikle Almanya ve Çin gibi ekonomilere daha fazla zarar verebileceğini belirtiyor.
Artan endişeler, Trump’ın zirvedeki konuşmasının önemini daha da artırıyor.
Ukrayna, Gazze ve Suriye Gündemde
WEF’in yayımladığı yıllık risk anketine göre, devletler arası silahlı çatışmalar 2025 yılının en büyük riski olarak belirlenmiş durumda. Jeoekonomik çatışma tehlikesi ise küresel düzenin giderek parçalanmasıyla artıyor.
Suriye, Gazze’deki insani kriz ve Ortadoğu’daki tansiyonlar yılın odak noktaları arasında yer alıyor.
Zirveye, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un yanı sıra Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa ve Suriye’deki geçiş hükümetinin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani gibi bölge liderlerinin katılması özel bir önem taşıyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin de katılacağı zirvede Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tutumu ele alınacak konular arasında bulunuyor.
Ukrayna’nın Victor Pinchuk Vakfı, zirvede Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Vakıf, Ukrayna’nın küresel çapta barış ve güvenlik için kritik bir rol oynayacağını vurguluyor.
Yapay Zeka Geleceğin İşgücünü Nasıl Etkileyecek?
Bu yılki Davos Zirvesi’nin ana teması “Akıllı Çağda İşbirliği” olarak belirlendi.
Yapay zeka ve kuantum bilişim gibi teknolojilerin hızla ilerlemesi, sağlık, eğitim, tarım ve diğer sektörlerde umut veren gelişmelere yol açıyor.
Ancak bu gelişmeler aynı zamanda milyonlarca işin ortadan kalkmasına ve işsizlik artışına neden olabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.
WEF’in yayımladığı 2025 Mesleklerin Geleceği Raporu, küresel trendler ve teknolojiler sebebiyle 2030 yılına kadar 170 milyon yeni iş fırsatı olacağını ancak aynı zamanda 92 milyon işin gereksiz hale geleceğini gösteriyor. Bu sebeple, çalışanların beceri ve yetkinliklerini geliştirmesi büyük önem taşıyor.
ABD’li teknoloji firması Workday’in yaptığı bir çalışma, yapay zekanın işlerde “yetkinlikler devrimi” yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Yaratıcılık, empati ve etik karar alma süreçlerinin, iş yerlerinde en değerli nitelikler haline geleceği öngörülüyor. Workday’in Başkan Yardımcısı Kathy Pham, Davos Zirvesi’nin, teknolojinin iş gücü üzerindeki etkilerini tartışmak için önemli bir platform sunduğunu belirtiyor.