Ege rüzgarından 2,5 milyon haneye elektrik

Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü 13 Bin 792 Megavata Ulaştı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücü 2024 yılında 13 bin 792 megavata ulaştı. Ege Bölgesi, rüzgar enerjisindeki güçlü altyapısıyla dikkat çekiyor ve ülke genelinde yüzde 29’luk bir paya sahip bulunuyor.

Ege Bölgesi’nin rüzgarda öncü kenti İzmir, 1979 megavatlık kurulu gücüyle en çok elektrik üreten şehirler arasında ilk sırada yer alıyor. Bölgedeki diğer şehirlerden Manisa 750, Aydın 440, Afyon 390, Muğla 220, Uşak 151, Denizli 74 ve Kütahya ise 50 megavatlık kurulu güç kapasitesine sahip.

Ege Bölgesi’nde bulunan rüzgar enerji santralleri yıllık 2,5 milyon haneye elektrik sağlayarak bu alanda önemli bir rol oynuyor.

– “RES HİKAYESİ EGE’NİN RÜZGARIYLA BAŞLADI”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin rüzgar ve güneş enerjisinde yattığını vurgulayarak, Marmara ve Ege’nin rüzgar enerjisi üretiminde öne çıktığını belirtti. Türkiye’deki ilk Rüzgar Enerjisi Santrali’nin 1988 yılında İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulduğunu ifade etti.

Arıcı, Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2005 yılında 19 megavattan bugün 13 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı. Ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 12’sinin rüzgardan karşılandığını belirten Arıcı, “Ege’deki 4 bin megavatlık rüzgar enerjisi kurulu güç ile 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) hikayesinin Ege’den başladığını ve İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Arıcı, rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde 40 bin kişiye istihdam sağlandığını ve üretimin yüzde 70’inin ihraç edildiğini belirtti.

– “120 BİN MEGAVATLIK HEDEF VAR”

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının arttığına dikkat çeken Kalaycı, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık bir üretim hedefine sahip olduğunu kaydetti. Ege’deki Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Related Posts

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

Borsa güne yatay başladı (14 Mayıs 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,48 değer kaybederek 9.700,17 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 0,10 puan artışla 9.700,27 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0 …

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Bakan Kacır: 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini sağlayacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Attığımız çok boyutlu adımlarla 2030 yılına dek elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların ülkemizdeki pazar payını yüzde 35’in üzerine, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e ve üretim kapasitemizi 1 milyona çıkaracağız. Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel batarya üretim merkezlerinden biri haline getireceğiz. 2030’a kadar seviye 3 yerli otonom aracın ülkemizde üretilmesini de inşallah sağlayacağız” dedi.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.