Ocak ayında 15 bin kişi işini kaybetti: Tekstil ve giyimde büyük çöküş

Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinde İstihdamda Büyük Düşüşler Devam Ediyor

Ekonomim haberine göre, 2025 yılına kötü bir başlangıç yapan tekstil ve hazır giyim sektörleri, geçen yılı 65 bin kişilik istihdam kaybıyla tamamlamıştı. Ancak bu kayıpların ardı arkası kesilmiyor. Sadece ocak ayında, tekstil ve giyim sektörlerinde yaklaşık 15 bin kişi daha işlerinden oldu. Hazır giyim sektöründe 10 bin 640, tekstil sektöründe ise 4 bin 80 kişi istihdam kaybı yaşandı. Aynı dönemde, tekstil sektöründe hizmet veren firma sayısı 19 bin 461’den 19 bin 231’e gerilerken, konfeksiyon sektöründe toplam firma sayısı 38 bin 723’e düştü, 917 şirket kapandı.

Geçen yıl ihracat, üretim ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 2025’in ilk çeyreğinde de toparlanma belirtileri gösteremedi. Tekstil ihracatı durgun bir seyir izlerken, hazır giyim ve konfeksiyon tarafında belirgin bir küçülme yaşandı.

2024 yılının aynı dönemine göre, sektörün 3 aylık ihracatı %7,6 gerileyerek 4 milyar 185 milyon dolara düştü. Düşük talep, kur seviyesi ve artan üretim maliyetleri, bu düşüşte etkili oldu.

SGK Verilerine Göre Tekstilde 230, Giyimde 917 Firma Kapandı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, tekstilde 230, giyimde 917 firma kapandı. Bu durum, üretim süreçlerinin yavaşladığını ve birçok firmanın ayakta kalamadığını gösteriyor.

SGK verilerine göre, ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam istihdam 14 bin 715 kişi azalarak 944 bine geriledi. Geçen yılın genelinde yaşanan 65 bin kişilik istihdam kaybıyla birleşince, son 13 ayda yaklaşık 80 bin kişi işini kaybetti.

Sektör temsilcileri, beklenen toparlanmanın 2026’ya ertelenebileceğinden endişe ediyor.

18 Adet Büyük Ölçekli Şirket Üretimi Sonlandırmak Zorunda Kaldı

SGK verilerine göre, firma sayılarında da önemli değişiklikler yaşandı. Toplam firma sayısı bin 147 azalarak 57 bin 954’e düştü. 250 kişi ve üzeri istihdam sağlayan şirket sayısı, tekstil sektöründe 263’ten 260’a, giyim sektöründe ise 219’dan 204’e geriledi. Yani 18 adet büyük ölçekli şirket üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

İki Sektörde de Günlük Ücret Artışı Asgari Ücret Zammının Gerisinde Kaldı

İstihdamdaki düşüşte emeklilerin etkisi olduğu kadar ücret artışlarının da önemli bir etken olduğu belirtiliyor. 2025 yılı için asgari ücret zammı %30 olarak belirlenirken, tekstil ve giyim sektörlerinde günlük ücret artışının aynı oranda gerçekleşmediği görülüyor.

Related Posts

TZOB’dan don felaketine ilişkin açıklama: ’65 ilimizi etkiledi’

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar don felaketine ilişkin açıklamada bulundu. Bayraktar “65 ilimizde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi” dedi.

Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum” dedi.

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Emekli maaşı zammı için gözler Temmuz’a çevrildi: Yeni oran ne olacak?

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için büyük bir merak konusu oldu. 2025 Temmuz’unda emekli maaşları, yılın ilk yarısında açıklanan enflasyon verilerine göre belirlenecek. Peki, 2025 Temmuz ayı emekli zammı için oran ne olacak? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Küresel piyasalarda karardan önce moral havası: Gözler bu hafta açıklanacak Fed faiz kararında

ABD ile Çin arasında tarifelerde yumuşama beklentisi, güçlü şirket bilançoları ve karışık makroekonomik verilerle küresel piyasalar geçtiğimiz haftayı pozitif kapattı. Gözler şimdi Fed’in faiz kararına çevrildi. Trump’ın her fırsatta Fed Başkanı Powell’a yönelik faiz indirimi çağrısına Fed’in nasıl bir karşılık vereceği merakla bekleniyor.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir