Rapor: Her 5 şirketten biri fiilen iflas etti, icra dosyaları rekor seviyede

Türkiye’de Her 5 Şirketten Biri ‘Zombi’ Durumunda

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İcra ve İflas Raporu”na göre, Türkiye’deki şirketlerin yaklaşık olarak beşte biri iflas durumunda bulunuyor. Rapora göre, icra dosyaları da rekor seviyelere ulaştı.

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün yayınladığı rapor, Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay tarafından hazırlandı. Rapora göre, birçok şirket iflas etmiş durumda olmasına rağmen, resmi olarak iflaslarını ilan etmeyerek faaliyetlerine asgari seviyede devam ederek ‘zombi şirket’ haline gelmiş durumda. Bu şirketler, mali sıkıntılarına rağmen yeniden finansman, düşük faiz ya da kamu destekleri gibi yöntemlerle iflastan kurtulmaya çalışıyor.

Zombi Şirket Oranı Yüzde 20’ye Yaklaştı

Raporda, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi daralması ve reel sektördeki kârlılık erozyonu gibi faktörlerin etkisiyle, zombi şirket oranının yaklaşık yüzde 20 seviyesine ulaştığı belirtildi. Verilere göre, Türkiye’de neredeyse her beş şirketten biri, sürekli zararlarla, borçlanma ve yapay yaşam destekleriyle (teşvikler, sübvansiyonlar, düşük faizli krediler vb.) faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye ayrıca, IMF’nin “The Rise of the Walking Dead: Zombie Firms Around the World” raporuna göre, halka açık olmayan şirketler arasında zombi şirket oranında yüzde 13 ile birinci sırada yer alıyor.

Finansal İstikrar Tehdit Altında

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, Türkiye’deki zombi şirketlerin artışı finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde yüksek faiz oranları ve KOBİ’lere uygulanan vergi ve teşvik politikaları gibi faktörler, bu şirketlerin oranını giderek arttırıyor.

İcra Dosyalarında Rekor Artış

Raporda ayrıca, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarındaki artış da ele alındı. 2015 yılında icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısı yaklaşık 26,2 milyon iken, 2023 yılında 38,3 milyona yükseldi ve 2024’te 32,7 milyona geriledi.

Adalet Bakanlığı verilerine göre, icra ve iflas dairelerinde bir dosyanın ortalama işlem süresi 2023 yılında 582 gün iken, 2024 yılında 918 güne çıktı. Bu yüzde 57’lik artış, sistemin yavaşladığının önemli bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Related Posts

New York borsası yükselişle açıldı

New York borsası yükselişle açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan, İsrail ile İran arasındaki ateşkese ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İsrail ile İran arasında sağlanan ateşkesin, insani ve çevresel riskleri azaltmanın yanı sıra, ekonomik etkileri bakımından da olumlu olacağını bildirdi.

Tekstil devi zor günler geçiriyor! Konkordato kararının ardından fabrikasını satışa çıkardı

Büyük giyim markaların müşteri olduğu Aysunzade Tekstil konkordato talebinde bulundu. Öte yandan firma fabrikasını satışa çıkardı.

Bakanlık düğmeye bastı: Kripto varlıklara sıkı denetim yolda!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlık işlemlerine yönelik denetimleri sıkılaştırıyor. Yeni düzenlemelerle suç gelirlerinin sistem dışına çıkarılması engellenmek isteniyor. Platformlara yönelik hukuki ve mali yaptırımlar da gündemde.

Fed Başkan Yardımcısından faiz indirimi sinyali: Tarih verdi

Fed Başkan Yardımcısı Michelle Bowman, temmuzda yapılacak PPK toplantısında faiz indirimini enflasyon baskılarının sınırlı kalması şartıyla desteklediğini bildirdi.

Dev bankalardan Merkez Bankası faiz tahmini: ‘2025’in sonuna kadar…’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararının ardından yabancı bankalar yılın ikinci yarısında faiz indirimi beklentilerini paylaştı. Ekonomistler, enflasyon görünümüne temkinli yaklaşırken risklerin yukarı yönlü olduğunu vurguluyor.