Home / Sağlık / Sık yapılan hata mide kanserine davetiye çıkarıyor

Sık yapılan hata mide kanserine davetiye çıkarıyor

ABD’nin Loma Linda Üniversitesi’nden epidemiyolog Gary Fraser liderliğinde yürütülen çalışmada, 2002–2007 yılları arasında ABD ve Kanada’da yaşayan 79 bin 468 kişi incelendi. Katılımcıların tamamı çalışmanın başında sağlıklıydı ve takip süreci 2015 yılına kadar devam etti.

Araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Vejetaryenlerin mide kanserine yakalanma olasılığının yüzde 45 oranında daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca, lenfoma riskinde yüzde 25, tüm kanser türleri bir arada değerlendirildiğinde ise genel riskte yüzde 12 azalma görüldü.

Araştırmacılar, bu etkinin özellikle sindirim sistemiyle ilgili kanserlerde daha belirgin olmasının şaşırtıcı olmadığını ifade ediyor. Zira mide ve bağırsak gibi organlar, doğrudan yediğimiz besinlerle ve sindirim sırasında oluşan kimyasallarla sürekli temas halinde. Bu bağlamda, işlenmiş etlerin mide ve bağırsak kanserinde bilinen bir risk faktörü olduğu vurgulanıyor.

Uzmanlar ayrıca, yanlış uygulanan vejetaryen beslenmenin besin eksikliklerine neden olabileceği uyarısını yapıyor. Çalışmanın en önemli sonucu ise, herkesin mutlaka tamamen vegan olması değil; günlük beslenmede sebze ve meyve tüketimini artırmanın oldukça faydalı olabileceği yönünde.

Çalışma, American Journal of Clinical Nutrition adlı bilimsel dergide yayımlandı.